Vadeli işlem sözleşmelerinin özellikleri VİOP’ta gelirlerinizi artırmak için uygun birçok fırsat sunuyor. VİOP’ta işlem yaparken vadeli işlem sözleşmelerinin özelliklerinin bilinmesi ayrıca bilinçli yatırım için çok önemlidir.
VİOP vadeli işlem sözleşmelerinin özellikleri, yatırımcı profili, yatırım çeşitliliği, yatırımların vadesi, yatırımın türü, işlem stratejileri, teminat yönetimi, kar/zarar hesaplanması gibi birçok husus bilinçli işlem stratejileri üretilebilmesi için bilinmesi gereken konular arasındadır.
VİOP’ta vadeli işlem sözleşmelerinde yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken vadeli işlem sözleşmelerinin özelliklerini birçok aracı kurum sitesinde yer vermekle birlikte asıl kaynak olarak Borsa İstanbul’un web sitesinden ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için http://www.borsaistanbul.com/data/kilavuzlar/VIOP_Tanitim_Kitapcigi_Vadeli_Islem_Sozlesmeleri.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz
VİOP vadeli işlem sözleşmelerinde ilgili linklerdeki bilgiler karışık gelebilir. Daha yalın ve daha kullanabilir kolay anlayabileceğiniz şekilde vadeli işlem sözleşmelerinin özelliklerinin sizin için tekrardan üzerinden geçelim.
VİOP vadeli işlem sözleşmelerinin özelliklerini sıralamadan önce vadeli işlem sözleşmesi nedir sorusunu cevaplayalım.
Vadeli işlem sözleşmesi nedir?
Vadeli işlem sözleşmelerinin öncelikle finansal bir enstrüman olduğu bilgisinden uzaklaşmayalım. Her ne kadar vadeli ve sözleşme (kontrat) tanımları spot piyasada işlem yapanların kafasını karıştırsa da vadeli işlem sözleşmeleri finansal bir enstrümandır.
VİOP işlem saatleri içinde anlık fiyatlar üzerinden vadeli işlem sözleşmelerinin aynı spot borsalarda olduğu gibi cari fiyatlar üzerinden alımı ve satımı yapılır. Şimdi bu bilgilendirmeden sonra vadeli işlem sözleşmelerinin tanımına geçelim;
Vadeli işlem sözleşmeleri; alım ve satım işlemi yapan taraflara standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki malı, kıymeti ya da finansal göstergeyi belirlenen tarihte alma ve satma yükümlülüğü vermektedir.
Vadeli işlem sözleşmeleri daha açık bir ifade ile sözleşmeye konu olan varlığın vadesi, miktarı, kalitesi, dayanak varlık dahil tüm hususların net olarak tanımladığı sözleşmelerdir. VİOP’ta işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri ayrıca Sermaye Piyasası Kanununa, Borsa İstanbul düzenlemelerine tabidir. Yatırımcı vadeli işlem sözleşmelerinde işlem yaparken hangi saatler arasında, hangi varlığı nasıl alıp satacağını bilir çünkü piyasanın işleyişi, piyasada aracılık eden aracı kurumların faaliyet alanları, işlem gören enstrümanalar, piyasanın güvenliği, kanunları hepsi önceden belirlenen kanunlar çerçevesinde işlemektedir.
Vadeli işlem sözleşmelerinin özellikleri
VİOP’ta işlem gören tüm vadeli işlem sözleşmeleri şu asgari unsurları taşımaktadır;
Dayanak varlık: Vadeli işlem sözleşmelerine konu olan varlıklar tahvil, parite, hisse, endeks, ekonomik gösterge, emtia, kıymetli madenler dahil olmak üzere ekonomik değeri bulunan tüm varlıklar olabilir. Mesela; altın, dolar, euro, endeks, pamuk, buğday, hisse, tahvil, bono gibi çok çeşitli varlıklar dayanak varlık olabilir. Dayanak varlıkların hepsinin standart fiyat oluşturabilecek ekonomik değeri olması gereklidir.
Sözleşme büyüklüğü: Vadeli işlem sözleşmeleri oluşturulurken belirli bir büyüklük üzerinden oluşturulur. Mesela; hisse senetleri için 100 adet sözleşme büyüklüğü, USDTRY kuru için 1000 dolar sözleşme büyüklüğü, buğday emtiası için 5 ton olarak vadeli işlem sözleşmesi büyüklüğü gibi.
Minimum fiyat adımı ve fiyat kotasyonu: sözleşmenin fiyat adımları, virgülden sonra iki basamak olacak şekilde girilir. Asgari fiyat adımı 1 TL’ye gelecek şekilde belirlenmiştir.
Vade ayları: Vadeli işlem sözleşmelerinin vadeleri genelde iki aydır. Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, ve Aralık vade aylarıdır. Aynı anda en yakın 3 vade ve Aralık vade işlem görür.
Sözleşmenin vadesi uzlaşma şekli. Sözleşmenin vadesi ilgili ayın son işlem günüdür. Vade sonunda seans kapanışıyla birlikte uzlaşma fiyatı üzerinden nakdi uzlaşma gerçekleştirilir.
Sözleşme kodları: Sözleşme kodu sözleşme türü, dayanak varlık kodu ve sözleşmenin vade tarihinden oluşmaktadır.
Örnek: VİOP 30 endeks vadeli işlem sözleşmesinin kodunu inceleyelim.
F_XU0301217
F: Futures (vadeli)
XU030: BİST30 endeks kontratının dayanak varlık olduğunu gösterir
1217= 2017 Aralık vade olduğunu gösteriyor
Örnekleri çoğaltmak mümkün. Vadeli işlem sözleşmelerinin kodları vade tarihine ve dayanak varlık türüne göre değişmektedir. Kurumunuzdan yatırım yapmak istediğiniz vadeli işlem sözleşmesinin daha detaylı bilgilerine ulaşabilirsiniz.
VİOP vadeli işlem sözleşmelerinde işlem koşulları
VİOP’ta vadeli işlem sözleşmelerinin asgari ortak özellikleri hakkında daha detaylı bilgilere bilinçli yatırımcı misyonunu benimseyen sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM VİOP’un VİOP uzmanlarından ulaşabilirsiniz
Vadeli işlem sözleşmelerinde işlem nasıl yapılır, kaldıraç oranları, çift yönlü işlem, işlem platformunun kullanılması gibi birçok detayı işlem yaptığınız aracı kurumun uzmanlarından bilgi alabilirsiniz. Yatırımcı dostu GCM VİOP müşteri temsilcileri üstün müşteri memnuniyeti ile çalışmaktadır. Daha fazla bilgi için www.gcmyatirim.com.tr/viop adresini ziyaret edebilirsiniz.