Yeni yüzyılın teknolojileri ile üretilen dijital paraların sayısı bugün itibari ile 1.500’ü aşmış durumda. Dijital paranın kullanımı ise bankacılık ve finans sistemlerinin içinde kullanımı, dijital para borsaları, internet alışverişleri, bazı ülkelerin dijital para sistemine geçişi destekleyecek regülasyonları gibi birçok gelişme ile hızla yayılmış ve inanılmaz işlem hacimlerine ulaşmış durumda.
Dijital para kullanımına ise son üç dört yıl içinde birçok ülke kendi dijital para birimini oluşturmuş durumda. İnternet ortamında dijital para cumhuriyeti şimdiden oluşmuş olmasına rağmen diğer taraftan dijital para kullanımını düzenleyecek kanunlar ve yasal zemin oluşturmuş değil. Hatta bu konuda çok fazla handikap var.
Dijital para, kripto para ve sanal para cenneti olan ülkeler olmasına rağmen diğer taraftan ülkeler dijital para kullanımı ve dolaşımını düzenleyen yasaları çıkarmış değiller. Ülkeler bir taraftan kendi dijital paralarını oluşturup yatırım dünyasına sunarken diğer taraftan dijital paraların geleceği ile ilgili karamsar açıklamalara bulunuyorlar. Bu açıklamaların çatısını ise güvenlik sorunları ve değer riski oluşturuyor.
Dijital para kapsamında yer alan fakat kullandığı Blockchain teknolojisi ile bazı dijital paralardan ayrılan kripto paralar küresel dijital para hacminin yüzde seksenini oluşturuyor. Diğer taraftan dijital para cennetlerinden biri olan Estonya, “Estcoin” adı verilen sanal para birimi uygulamasına ilk geçecek ülkeler arasında yer alıyor.
Yine küresel anlamda nakit para kullanımı birçok ülkede ciddi oranda düşmüş durumda mesela Danimarka ve İsveç gibi ülkelerde para transferlerinin %90’ı banka kartı sistemiyle yapılıyor.
Dijital para Bitcoin’in teknolojisi şimdiden birçok kripto paranın altyapısını oluşturuyor ve kripto para çeşitliliği hızla artarken aynı oranda Kripto para borsaları da hızla büyüyor. Mesela Bitcoin’in 1 dolar ile 20 bin dolar arasında değişen değerlerde işlem gördüğü, yazının yazıldığı tarihte 7 bin dolar olduğu düşünüldüğünde yatırımcıların ilgisinin ne kadar artığını ve dalgalanmanın ne kadar yüksek olduğunu gözlemlemek mümkün olur. Diğer kripto para birimlerinin değeri de küçümsenecek durumda değildir. Mesela; Litecoin, Ethereum, Ripple, Dash, Tether, NEO, NEM, Qtum, Zcash ve Monero gibi birçok kripto para biriminde işlem hacmi ciddi rakamlara ulaşmış durumda. Özetle kripto paraların işlem hacminin 5 Trilyon Dolara ulaşması beklenirken dijital paralarda bu rakamın çok daha fazla olmasını bekleyen uzmanların oranı hiç de az değil.
Asya ülkeleri dijital para kullanımını destekliyor
Dijital para kullanımına yönelik dijital devrimlere sıcak bakan Çin, Güney Kore, Filipinler, Singapur, Hong Kong gibi Uzakdoğu ülkelerine rağmen halen bu teknolojik devrime daha sıcak bakan ülkeler arasında gösteriliyor.
Dijital para kullanımına yönelik her ne kadar Avustralya’da da çalışmalar başlamış olsa da Avrupa ülkeleri, ABD ve Japonya’da şimdilik yasal mevzuat düzenlemeleri yapılmıyor. Bu husus birçok yatırımcı için ilerde yapılabilecek sert düzenlemeler karşısında savunmasız kalabilecekleri kaygısını oluşturuyor.
Dijital para teknolojisine sırt çevirmek imkansız
Dijital paranın finans ve bankacılık sistemleri içinde ve internet alışverişlerinde kullanılması bu teknolojiye ilgiyi artırsa da kripto para sistemlerinin riskleri birçok yatırımcı için soru işaretleri ile dolu. Fakat teknolojilerin gelişimi göz önüne alındığında ise dijital paraya sırt çevirmek imkansız.
Borsa türleri ve özellikleri konusunda daha fazla bilgi edinmek, daha bilinçli yatırımlar gerçekleştirmek ya da diğer borsalardaki yatırım fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in web adresi www.gcmyatirim.com.tr/forex adresini ziyaret edebilirsiniz.